0184 - 43 30 88
eService
Officefood
Nieuwsbrief

ChatGPT-versterking voor Finance

ChatGPT-versterking voor Finance

ChatGPT: de AI-tool is de afgelopen tijd sterk in opkomst. Stel een specifieke vraag en ChatGPT heeft vaak het antwoord. De technologie brengt veel voordelen met zich mee, ook voor Finance. In deze veertiende podcastaflevering beantwoorden Patrick en ik de vraag: hoe kan ChatGPT Finance verder helpen?

ChatGPT opereert op bepaalde niveaus op een bijna menselijke wijze. Denk aan de manier van vragen beantwoorden, vele bronnen met elkaar vergelijken, coderen en ontwikkelingen in branches voorspellen. Je kunt zelfs met ChatGPT in dialoog gaan, door verdiepingsvragen te stellen. Wel is het belangrijk dat je de vraag zo specifiek mogelijk stelt, dan krijg je sneller het antwoord waar je naar zoekt.

Financiële analyses

Patrick en ik stellen als eerste deze vraag aan ChatGPT: hoe kan ChatGPT helpen bij het uitvoeren van financiële analyses? De software geeft als antwoord: “Verstrekken van financiële gegevens en deze interpreteren, financiële modellering, risicobeheer en portfolioanalyse.” We kunnen dus onder andere vragen stellen over aandelen- of valutakoersen en rentetarieven.

Snelle respons

Het verbaast Patrick hoe snel je een respons krijgt. Hij reageert: “Waar je normaal gesproken een half uur doet over het opzoeken, rolt er in ChatGPT in een paar seconden een antwoord uit. Ook zie ik dat de software blijkbaar heeft bijgeleerd sinds we voor het laatst precies dezelfde vraag stelden. De tool beschrijft de informatie net even anders en in een andere volgorde.”

Makkelijk begrippen uitleggen

Patrick benoemt ook een ander relevant onderwerp voor financeprofessionals. “Hoe kun je een financieel begrip, zoals EBITDA, makkelijk uitleggen aan niet-financials?” We stelden deze vraag gelijk aan ChatGPT, maar dan specifieker: door te vragen naar metaforen voor EBITDA. De software geeft ook daadwerkelijk drie voorbeelden met onze specifieke vraagstelling. 
 
Eén van de metaforen die ChatGPT geeft, is: “Stel je voor dat een bedrijf een persoon is die zijn conditie wil verbeteren. EBITDA is als het totale aantal push-ups dat die persoon kan doen zonder rekening te houden met factoren zoals gewicht, lengte of leeftijd. Het is een algemene maatstaf van de kracht en de financiële gezondheid van het bedrijf.”

Scenariodenken

Een ander voordeel van ChatGPT is dat de software kan scenariodenken. Het interpreteert de financiële gegevens van jouw organisatie en vergelijkt deze met wat er in de rest van de wereld gebeurt. De AI-tool kan dit tegen elkaar wegzetten, zodat trends en patronen zichtbaar zijn. Je krijgt beter inzicht hoe je organisatie presteert. 
 
Neem bijvoorbeeld Purchase to Pay: de AI-tool ziet hoe facturen binnenkomen en leert hiervan. Op een gegeven moment gaat ChatGPT scenariodenken: het doet suggesties voor ordermatching. Denk aan het herkennen van vrachtkosten die je voor een deel op een bepaalde rekening kan boeken.

Voorspellingen doen

ChatGPT kan Finance ook op andere vlakken helpen. Patrick: “De tool doet voorspellingen. Dit kun je bijvoorbeeld inzetten voor benchmarking. Wat zijn de ontwikkelingen in een specifieke branche voor de komende jaren? ChatGPT doet deze voorspellingen met de uitgebreide kennis van historische data. De tool kan deze data vergelijken met jouw financiële prestatie en jou vertellen wat dit gaat betekenen. Bijvoorbeeld toekomstige groei of een noodzaak om bepaalde investeringen te doen.”

ChatGPT integreren in andere software

De makers van ChatGPT gaan de tool integreren in andere oplossingen. Denk aan Excel. In de toekomst kan de AI-tool dan Excelschema’s voor je bouwen en waarschijnlijk ook de interpretaties van de cijfers doen. Dan wordt de tool nog krachtiger.

Meer productiviteit

“Dit brengt ons gelijk naar een volgend voordeel,” voegt Patrick toe. “ChatGPT verhoogt de productiviteit van Finance. Dit kan door de integratie met Excel, maar ook door mails te produceren. ChatGPT kan veel routinematige processen overnemen.”

Extra collega

Deze productiviteit komt van pas als je bijvoorbeeld als kleiner team een ambitieus project uitvoert. Het vooronderzoek en content verzamelen kun je door ChatGPT laten doen. In academische context kan ChatGPT zelfs een soort onderzoeksassistent zijn: je vraagt de software om onderzoek te doen.

Een menselijk oog blijft nodig

“Toch blijft er altijd een menselijk oog nodig,” zegt Patrick. “In de antwoorden die de AI-tool aan ons gaf, staat zelfs steeds een disclaimer, zoals: ‘ChatGPT is een hulpmiddel en de verstrekte informatie moet niet als financieel advies worden beschouwd. Het is altijd raadzaam om uw bevindingen te valideren bij professionele financiële adviseurs.’ Kortom: de mens moet altijd zelf blijven nadenken.”

Tip: uitproberen!

In deze podcastaflevering kwamen nog meer voordelen en kanttekeningen van ChatGPT voor Finance aan bod. Wat ons betreft is onze belangrijkste tip: ga de tool uitproberen. Soms word je aangenaam verrast.

Luister de podcast

De hele podcast terugluisteren? Dat kan hier. Wil je een melding ontvangen zodra er een nieuwe podcast live staat? Abonneer je dan op ons Spotify-kanaal DigiFinance of laat via dit formulier je gegevens achter om de nieuwe podcasts direct in je mailbox te ontvangen.